Oordeel baby’s niet op hun uiterlijk

Zelf was ze nog geen moeder, nog niet. Maar ze zei het met volle overtuiging: “Ik was laatst op kraamvisite, en wouw, die baby was me toch lelijk!”

Perfectie
Ik dacht aan mijn eigen baby, hoe ik alles aan hem perfect vind: van zijn ogen tot aan zijn kleine haartjes aan toe. Hoe ik hem, zoals al voorspeld werd door anderen, de allermooiste baby van de wereld vind. Ik denk aan die moeder in haar kraambed, hoe zij met trots haar baby aan de visite laat zien. Een baby waarover later gezegd wordt dat hij lelijk is, een achteloze opmerking op een verjaardagsfeestje.

En ik dacht vooral hoe bizar het is dat we dat doen: dat we mensen die nog maar net op de wereld zijn al meten aan een niet haalbaar schoonheidsideaal. Dat we baby’s met die blik bekijken: is hij wel mooi? Is het een knap kind? Is niet elk kind knap, schattig of leuk dan?

Onbewust
Onbewust doe ik het misschien ook. Ik oordeel soms over mensen die ik zie, of ze mooi zijn of knap. Ik zeg: “Wat een mooi, knap kind” en hoe lief bedoeld, dat is tevens iemand beoordelen op zijn of haar uiterlijk.

We leven in een maatschappij waarin schoonheid vaak beloond wordt, en waar we dagelijks geconfronteerd worden met hoe we mooier kunnen zijn. Hoe we dunner kunnen zijn, hoe we ons perfecte zelf kunnen worden. De maakbare mens is meer aanwezig dan ooit: schoonheid is geen eigenschap dat we bewonderen, maar een eigenschap dat we verwoed nastreven. Schijnbaar willen we dit ook al met kinderen als we ze categoriseren in mooi, lief, lelijk en stout.

Schoonheidsideaal
Het belangrijkste voor een kind is volgens mij vooral dat hij of zij kan zijn. Dat hij geboren wordt met een schone lei, zonder oordelen of vooroordelen. Dat hij zichzelf kan ontwikkelen tot een krachtig persoon met een positief zelfbeeld. Kinderen veroordelen elkaar al, laten we proberen dat als volwassenen niet te doen. Dat schoonheidsideaal komen ze toch wel tegen, maar liever later dan vroeger.

Fotobron: Milan Nykodym (Creative Commons)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s