Samen slapen met je baby? Heerlijk!

Mijn favoriete moment op mijn vrije dagen? Wakker worden naast een baby die zich al gapend uitrekt, met zijn ogen nog dicht en de mondhoeken naar boven gekruld. Ik merk wel dat ik terughoudend ben om dit te vertellen als ik met anderen over mijn kindje praat. Ik schijn niet de enige te zijn: samen slapen met je baby is schijnbaar iets om je voor te schamen, iets dat laat zien dat je als ouders de situatie niet helemaal onder controle hebt. De helft van de ouders die samen slaapt, liegt erover.

Examen
En ergens is dat ook begrijpelijk, gezien de nadruk zo op ‘goed slapen’ wordt gelegd. Toen ik net moeder was, begon de twijfel behoorlijk toe te slaan toen ik na vier maanden nog steeds geen ‘Ja’ kon zeggen op de vraag of mijn zoontje al doorsliep. Doorslapen wordt gezien als een graadmeter voor goed ouderschap, een onofficieel examen dat afgelegd moet worden. Toen ik in een babywinkel een slaapzak wilde kopen, werd een verkoopster gewoon boos toen ik voorzichtig zei dat mijn zoontje geregeld naast me aan de borst in slaap viel en daar de rest van de nacht bleef liggen. Verbouwereerd heb ik de slaapzak afgerekend en zat ik verslagen in de auto naar huis.

Prachtige wieg

babywieg

Prachtig wieg voor de baby die er niet in wilde slapen. Foto: Mamazed

Dat mijn kind ’s nachts nog wakker werd toen hij een paar maanden oud was (en nu met 11 maanden nog steeds trouwens), mij met halfopen oogjes opzocht en wilde drinken, hoorde eigenlijk niet. Maar waarom voelde het dan zo oke? Ik heb het nooit zo gepland: voordat mijn zoon geboren werd, had ik een wiegje klaarstaan. Een prachtige wieg, handgemaakt door een Italiaanse buurman. Zowel mijn zus, ik als mijn kleine nichtje hadden er in geslapen. Het leek me geweldig dat mijn kind ook daarin zou gaan slapen, onder een sluier, gemaakt van mijn moeders bruidsjurk.
Maar hij sliep niet, raakte overstuur als hij alleen in de wieg lag. De eerste maanden legde ik hem op mijn borst waar hij al zuchtend in slaap viel. Ik dutte soms weg maar was vooral waakzaam en sliep dus zelf nauwelijks. “Misschien vindt hij het niet leuk dat het wiegje opstaande randen heeft?”, vroeg ik aan mijn vriend. Het wiegje ging de kamer uit en werd verruild voor een ledikantje, waardoor hij ons kon zien. Maar ook dat werkte niet: hij sliep pas als hij naast me lag.

James McKenna
Dus ging ik eens googelen en het wereldwijde web gaf me na een enkele zoekopdracht al zoveel voorbeelden van moeders die hun kind ook naast zich hadden liggen. Ik kwam de naam James McKenna tegen en stuitte op interviews met de man die overtuigend de voordelen van samen slapen opsomde. Hij concludeerde uit een onderzoek dat samen slapen juist beschermt tegen wiegendood omdat de nabijheid van de moeder ervoor zorgt dat een baby prikkels krijgt om te ademen. Ik voelde me geen faalmoeder meer en niet meer schuldig. Zowel mijn vriend en ik vonden het oke dat ons kleine ventje ’s nachts de veiligheid nodig had en zorgden ervoor dat ons bed veilig was. Geen dekbed (best lastig in de wintermaanden) en geen kussens onder mijn hoofd. Het was aanpassen, maar we sliepen alledrie een stuk beter.

“Straks slaapt hij nooit alleen!”
Er zijn mensen die zich zorgen voor ons maken dat ons kindje nooit alleen gaat slapen. Ik vertrouw erop dat dit moment echt gaat komen, dat lees ik ook op diverse fora. Kinderen willen vaak ook zelfstandig zijn en hebben op een gegeven moment behoefte aan hun eigen kamer. Er is, vermoed ik, geen 16-jarige puber die nog tussen zijn ouders ligt. En als hij dat dan wel nodig heeft, so be it.

Ook samen slapen? Ondanks dat vrijwel niets tegen het moedergevoel opgaat, hier toch wat tips om dat veilig te doen volgens de theorie van James McKenna. Lees vooral ook zijn eigen werk, om zeker te weten dat je de optimale situatie voor je kind creëert:

  • De moeder mag niet gerookt hebben tijdens de zwangerschap. Ook als de baby geboren is, raadt James McKenna samen slapen met klem af als een van de ouders rookt.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, alcohol en drugs zorgen ervoor dat samen slapen geen optie is.
  • Als je geen borstvoeding geeft, raadt James McKenna samen slapen af (de baby kan bijvoorbeeld wel in een cosleeper slapen).
  • Baby’s moeten op hun rug slapen op een stevige, schone ondergrond onder een lichte deken. Hun hoofdjes mogen nooit bedekt zijn.
  • Geen knuffels of kussens in bed. Ook fluffy materialen als schapenvachten mogen niet in bed liggen. Ook waterbedden of beanbag matrassen zijn gevaarlijk. Het matras mag geen kieren hebben bij bijvoorbeeld het hoofdeind.
  • Niet met je baby slapen op de bank of in ‘luie stoelen’.
  • Kinderen jonger dan een jaar mogen niet samen slapen met andere kinderen.
  • Als je lang haar hebt: zorg dat je dit vastdoet, zodat dit niet om de nek van je kindje kan komen.
  • Als je ernstig overgewicht hebt, of het moeilijk vindt precies in te schatten hoeveel ruimte je lichaam inneemt, is het niet verstandig om samen te slapen.

Overigens heb ik enorm veel gehad aan de groep Veilig Samen Slapen op Facebook. Binnen deze groep worden ook James McKenna’s richtlijnen gevolgd.

Op de hoogte blijven van dit blog? Volg Mamazed op Facebook voor updates en veel extra’s!

Foto: swisher@sandiego (Creative Commons)

2 gedachtes over “Samen slapen met je baby? Heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s