Voor het eerst naar de kapper? Dit moet je weten!

Of je baby nou geboren wordt met veel of weinig haar, er komt het moment dat je kind voor het eerst naar de kapper gaat. Dat kan, voor zowel ouder als kind, best wel spannend zijn. Kapper Dave Peters geeft tips zodat het eerste bezoek een succes wordt.

kapper-dave-peters

Dave Peters

“De jongste die ik ooit heb geknipt was tien maanden oud. Het is wel goed om niet te lang te wachten met je eerste kappersbezoek. Als je de toch wel dunne babyhaartjes gelijk laat knippen, lijkt het voller”, legt Dave uit.
Het knippen van kinderen is absoluut een vak apart, vervolgt Dave: “Kinderen zijn vaak toch wat bang. Ik merkte dat ze voor mij vaak angstiger waren dan voor mijn vrouwelijke collega’s. Die hebben een hogere stem en komen vrolijker over voor kinderen.”

Meisjes zijn banger
Het is niet zo dat een kind op jonge leeftijd naar de kapper moet, zodat het kind kan wennen voor later. Als de eerste bezoeken soepel verlopen, betekent dat niet dat een kind het nooit spannend gaat vinden. Dave: “Soms gaan de eerste kappersbezoeken gewoon goed, en vinden ze het later niet meer leuk.”
Ook is er een verschil tussen jongens en meisjes: over het algemeen zijn jongens minder bang voor de man of vrouw met de schaar.

In de oren geknipt
Kritieke leeftijd is rond de twee jaar, dan vinden de meeste kids het niet meer zo leuk dat er aan hun haar gefriemeld wordt. Voorzichtig zijn is dan voor de kapper het devies. Dat het niet altijd helemaal goed gaat, weet Dave: “Heel erg, maar het is een keer gebeurd dat ik in het oor van een kindje heb geknipt. Het jongetje deed ineens zijn hoofd opzij en toen ging het mis.”
Dat maakte behoorlijk indruk op het kleine ventje: “Inmiddels is het een volwassen man. Als ik hem tegenkom, moet ik het nog vaak horen: “Jij hebt me in mijn oor geknipt!”.”

5 gouden tips
Om van het eerste bezoek een succes te maken, heeft Dave de volgende tips:

  • Maak het niet te groot, zeg geen dingen als “Oh, als hij maar stil zit.” Daardoor maak je het veel te spannend.
  • Ga naar een kapperszaak met kinderafdeling: daar hebben ze vaak genoeg spullen om een kind af te leiden. Zelf een tablet meenemen, is geen goed idee: een kind kijkt dan naar beneden waardoor het knippen juist moeilijker wordt.
  • Als een kind toch heel bang is, is het beter om een ander keertje terug te komen. Dave: “Niet pushen. Al kun je een kind natuurlijk niet half geknipt weg laten gaan.”
  • Kapselkeuze: hoe moeilijk ook, probeer het aan de kapper over te laten. Sommige kapsels zijn leuk, maar het moet wel kunnen. Zo moet een kindje wel genoeg haar hebben om een boblijn te hebben of om een deel weg te scheren. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de leeftijd.
  • Een klein cadeautje na een kappersbezoek is wel belangrijk, vooral de eerste paar keer. Dat maakt het naar de kapper gaan leuk.

Hoe ging het eerste kappersbezoek bij jouw kind?

Foto’s: marabuchi (Creative Commons)
Advertenties

2 gedachtes over “Voor het eerst naar de kapper? Dit moet je weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s